FAQs - Ερωτήσεις
Κοινόχρηστα – Διαχείριση πολυκατοικιών
Ποια έγγραφα πρέπει να προσκομίσει ο διαχειριστής μιας πολυκατοικίας, για να αναλάβει η ΘΡΙΑΣΙΟ SERVICES την μηχανογραφημένη έκδοση κοινόχρηστων δαπανών;
• Αντίγραφο της μελέτης θέρμανσης (Πίνακας κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης), υπογεγραμμένο από τον μηχανολόγο μηχανικό.
• Αντίγραφο του κανονισμού της πολυκατοικίας, υπογεγραμμένο από τον συμβολαιογράφο του κτιρίου.
• Τυχόν υπογεγραμμένες ομόφωνες αποφάσεις Γενικής συνέλευσης που ορίζουν διαφορετική αντιμετώπιση στην έκδοση των κοινοχρήστων.
Πώς υπολογίζονται τα κοινόχρηστα;
Τα κοινόχρηστα υπολογίζονται βάσει των τετραγωνικών μιας πολυκατοικίας ή βάσει των συμφωνημένων κανόνων του καταστατικού που πιθανόν ακολουθούν ομόφωνα όλοι οι ένοικοι ή βάσει μιας κατάστασης στην οποία το κάθε διαμέρισμα αναγράφεται με τα χιλιοστά και συμμετέχει ανάλογα στις κοινόχρηστες δαπάνες. Όλα τα κοινόχρηστα έξοδα (καθαριότητα, κοινόχρηστοι λογαριασμοί ρεύματος, νερού, συντήρηση ανελκυστήρα, απολυμάνσεις, βλάβες κλπ) διαμοιράζονται με την αντίστοιχη συμμετοχή κάθε διαμερίσματος της πολυκατοικίας ανά μήνα.
Τα χιλιοστά που είναι απαραίτητη μέτρηση για το έξοδο της θέρμανσης, συνήθως ορίζονται από τον όγκο του διαμερίσματος και πιθανόν τις θερμικές απώλειες λόγω θέσης, μόνωσης, παλαιότητας κλπ. που έχει ορίσει ο μηχανικός που έχει σχεδιάσει το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.
Πώς υπολογίζεται η δαπάνη πετρελαίου στις πολυκατοικίες;
Η δαπάνη πετρελαίου για τη θέρμανση στις πολυκατοικίες, που είναι και το μεγαλύτερο κοινόχρηστο έξοδο, αν δεν είναι αυτόνομη κατανέμεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως και τα υπόλοιπα κοινόχρηστα έξοδα, βάσει των χιλιοστών κάθε διαμερίσματος. Αν όμως η θέρμανση είναι αυτόνομη και χρησιμοποιούνται ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές, τότε συνήθως η χρέωση γίνεται ως εξής:
Ένα ποσοστό της δαπάνης θέρμανσης (συνήθως ύψους 20% με 30%, που ορίζει το κάθε καταστατικό της πολυκατοικίας) χρεώνεται με τα χιλιοστά σε κάθε ιδιοκτησία και στο υπόλοιπο συνυπολογίζονται οι ώρες χρήσης του κάθε διαμερίσματος με βάση τους ωρομετρητές.
Σε περίπτωση που οι ιδιοκτησίες έχουν διαφορές κατασκευαστικές όσον αφορά τις μονώσεις, τη θέση, τα ανοίγματα κλπ συνυπολογίζονται οι θερμικές απώλειες με άλλον τύπο υπολογισμού, εάν αυτές δεν έχουν παραμετροποιηθεί στον υπολογισμό των χιλιοστών.
Ένα διαμέρισμα κλειστό (ή που δεν χρησιμοποιεί καθόλου τη θέρμανση) τι πληρώνει;
Ένα διαμέρισμα το οποίο δεν έχει ενοίκους, δεν έχει πωληθεί ή οι ένοικοι δεν χρησιμοποιούν καθόλου τη θέρμανση πετρελαίου, δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να το απαλλάσσει από τις κοινόχρηστες δαπάνες, όποιες κι αν είναι αυτές. Οι κανόνες της κάθε πολυκατοικίας αναγράφονται κατά περίπτωση στο καταστατικό της και διαμορφώνονται ανάλογα με τις συμφωνίες των ενοίκων.
Σε πολλές περιπτώσεις όταν το διαμέρισμα είναι κλειστό, έχει προσυμφωνηθεί για ένα πιθανό διάστημα η απαλλαγή από κάποια κοινόχρηστα έξοδα (χωρίς να υποχρεώνεται νομικά)
ο διαχειριστής για οποιαδήποτε απαλλαγή), ενώ για τη θέρμανση συνήθως ορίζεται στο καταστατικό (και χωρίς αυτό να είναι γενίκευση) μια μειωμένη δαπάνη της τάξεως του 50% όταν δεν υπάρχει αυτονομία θέρμανσης και αφού σφραγιστούν τα καλοριφέρ του διαμερίσματος.
Αν υπάρχει αυτονομία θέρμανσης φυσικά δεν επιβαρύνεται το διαμέρισμα ώρες χρήσης πετρελαίου, αφού οι ωρομετρητές είναι μηδενικοί, αλλά πληρώνει κανονικά τα πάγια θέρμανσης σύμφωνα με τις αναλογίες του καταστατικού όπως έχουν οριστεί.
Ποιοι πληρώνουν πάγιο θέρμανσης και πώς καθορίζεται;
Το πάγιο θέρμανσης στην πολυκατοικία το πληρώνουν όλα τα διαμερίσματα, ανεξάρτητα με το αν έχουν αυτονομία ή όχι και ανεξάρτητα με το αν το διαμέρισμα είναι κλειστό ή δεν χρησιμοποιεί καθόλου θέρμανση πετρελαίου.
Ο τρόπος χρέωσης και το ύψος του παγίου αναφέρεται στο καταστατικό κάθε πολυκατοικίας και συνήθως καθορίζεται σε ένα ποσοστό ύψους 20% με 30% των εξόδων πετρελαίου, με βάση μόνο τα χιλιοστά θέρμανσης και όχι κατανάλωσης.
Ακόμα και τα διαμερίσματα που δεν χρησιμοποιούν καθόλου θέρμανση συμμετέχουν με ένα πάγιο βασισμένο στα χιλιοστά που έχουν οριστεί και το ίδιο συμβαίνει με τα κλειστά, εκτός κι αν αναγράφεται στους κανόνες του καταστατικού ότι εξαιρούνται.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί υπάρχει απώλεια ενέργειας από τα γειτονικά διαμερίσματα, εφόσον η κατανομή των σωληνώσεων και όλου του συστήματος θέρμανσης είναι μηχανικά μελετημένη να εξυπηρετεί τον ανάλογο όγκο των διαμερισμάτων, χωρίς να επιβαρύνεται η καύση. Με τη διακοπή σε κάποιο διαμέρισμα διαταράσσεται αυτόματα η ισορροπία κατανομής και προκύπτουν προβλήματα περισσότερης κατανάλωσης πετρελαίου ώστε να θερμανθούν τα διαμοιρασμένα χιλιοστά της υπόλοιπης πολυκατοικίας.
Στα νεόδμητα κτίρια συνήθως υπάρχει ειδική μελέτη από το μηχανικό για το πάγιο που αναλογεί στο κάθε διαμέρισμα, βασισμένη εκτός των χιλιοστών του και στις θερμικές ιδιαιτερότητες του καθενός, τη θέση, στον όροφο, τη μόνωση κλπ.
Συμμετέχουν όλα τα διαμερίσματα υποχρεωτικά σε κόστη που δεν κάνουν χρήση όπως ο ανελκυστήρας;
Η συμμετοχή σε κόστη όπως ο ανελκυστήρας είναι υποχρεωτική και δεν μπορεί κάποιος ένοικος να απαλλαγεί από τη δαπάνη με ισχυρισμό ότι δεν χρησιμοποιεί την εν λόγω κοινόχρηστη υπηρεσία, εκτός κι αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό στο καταστατικό της πολυκατοικίας.
Συχνές ερωτήσεις καταναλωτών
Πόσο τακτικά πρέπει να κάνω συντήρηση του καυστήρα και καθαρισμό του λέβητα και γιατί;
Ο καυστήρας είναι ο σημαντικότερος μηχανισμός στο σύστημα θέρμανσής σας και πρέπει να λειτουργεί άψογα και να ελέγχεται τακτικά για πιθανά προβλήματα από εξειδικευμένο, πιστοποιημένο τεχνικό. Μην εμπιστεύεστε την συντήρησή του και τον καθαρισμό του λέβητα στον οποιονδήποτε που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο λεβητοστάσιό σας και να κινδυνεύσετε με πυρκαγιά. Ο καυστήρας όταν δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να απορυθμίσει όλο το σύστημα της θέρμανσης με πολύ άσχημες συνέπειες.
Οι μετρήσεις και ρυθμίσεις από τον τεχνικό της ΘΡΙΑΣΙΟ SERVICES θα γίνουν με τρόπο, ώστε να έχετε την μέγιστη απόδοση θέρμανσης με όσο το δυνατόν λιγότερη καύση πετρελαίου. Με την συντήρηση αυξάνεται η διάρκεια ζωής, μειώνεται το κόστος, έχουμε οικονομία, λιγότερη ρύπανση και αποφεύγουμε τις μεγάλες βλάβες που θα μας κοστίσουν πολύ περισσότερο αν προκληθούν.
Πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά ετησίως και πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες μικροεπισκευών (αν είναι αναγκαίες) του τεχνικού.
Πόσο τακτικά πρέπει να κάνω καθαρισμό της δεξαμενής πετρελαίου και γιατί;
Το πετρέλαιο ως φυσικό ορυκτό περιέχει κατάλοιπα από θειάφι, χώμα, νερό, παραφίνη και άλλα παράγωγα, τα οποία κατακάθονται στα τοιχώματα και τον πυθμένα της δεξαμενής μας και μπορεί να προκαλέσουν οξείδωση στην ίδια τη δεξαμενή και την τροφοδοσία μέσω των σωληνώσεων.
Την δεξαμενή πετρελαίου επιβάλλεται να μην αμελείτε να την καθαρίζετε τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.
Τι είναι απολύμανση, τι απεντόμωση και τι μυοκτονία;
Η απολύμανση αναφέρεται στην χρήση μεθόδων με ακίνδυνα για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια φάρμακα, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, για την πρόληψη ή εξάλειψη παθογόνων μικροοργανισμών και πρέπει να γίνεται 2 φορές το χρόνο (Άνοιξη και Φθινόπωρο), για διατήρηση της άριστης υγιεινής ενός χώρου.
Η απεντόμωση είναι η χρήση μεθόδων για πρόληψη/εξαφάνιση εντόμων που αποτελούν εστία μόλυνσης και είναι φορείς λοιμώξεων, ενώ η μυοκτονία είναι η μέθοδος απαλλαγής από τα τρωκτικά.
Η απολύμανση είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο; Είναι υποχρεωτική η απουσία κατά την απολύμανση;
Όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη, αλλά επιβάλλεται για την υγεία των ανθρώπων που δρουν, ζουν και εργάζονται σε έναν χώρο. Τα προϊόντα είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι απόλυτα ακίνδυνα.
Η εκκένωση του χώρου δεν είναι απαραίτητη, εκτός των περιπτώσεων που δυσχεραίνουν το έργο των απολυμαντών.
Ποια είναι η διαφορά της συντήρησης και της αναγόμωσης ενός πυροσβεστήρα;
Ο πυροσβεστήρας πρέπει από το νόμο να περνάει από ετήσια συντήρηση από σωστά εξειδικευμένο προσωπικό, να ελέγχεται το υλικό κατάσβεσης και τα μηχανικά του εξαρτήματα, ώστε να εξασφαλίζουμε την σωστή του χρήση στην κρίσιμη στιγμή της φωτιάς και να μην είναι πετρωμένη η σκόνη.
Η αναγόμωση είναι η διαδικασία που κάνουμε κάθε πενταετία (ή όταν γίνει χρήση του πυροσβεστήρα) κατά την οποία αδειάζουμε το υλικό κατάσβεσης και χρησιμοποιείται νέο.
Και στις δύο περιπτώσεις τοποθετείται ενδεικτικός από το νόμο χρωματιστός δακτύλιος, διαφορετικός ανά έτος για να εξασφαλίζεται η νομιμότητά του.
Είναι αναγκαίος ο καθαρισμός της αποχέτευσης;
Ο όγκος σκουπιδιών, τα φύλλα, τα λίπη, τα απορρίμματα κλπ μπορεί να φράξουν τα φρεάτια και να προκαλέσουν πλημμύρες το χειμώνα ή δυσοσμίες. Ο καθαρισμός της αποχέτευσης σας απαλλάσσει από την ταλαιπωρία των συνεπειών τέτοιων καταστάσεων και μειώνει το κόστος.
Η Άνοιξη και το Φθινόπωρο είναι οι καταλληλότερες εποχές για απόφραξη και προληπτικό καθαρισμό από τα εξειδικευμένα συνεργεία της ΘΡΙΑΣΙΟ SERVICES.
Γιατί να ζητήσω καθαρισμό της πολυκατοικίας από την ΘΡΙΑΣΙΟ SERVICES;
Γιατί έχει επιλέξει με αυστηρά κριτήρια έμπειρο προσωπικό.
Γιατί θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα της καθαριότητας και την τακτικότητά μας.
Γιατί δεν επιβαρύνεστε εσείς με τα εργατικά (ένσημα, άδειες, δώρα κλπ) του καθαριστή.
Γιατί δεν έχει ένας καθαριστής τον απαραίτητο εξοπλισμό για αποτελεσματική καθαριότητα ακόμα και σε δύσκολους χώρους τεχνικά επειδή κοστίζει.
Γιατί το κόστος όλων των προϊόντων καθαρισμού το αναλαμβάνει η ΘΡΙΑΣΙΟ SERVICES.
Γιατί οι προσφορές μας και οι υπηρεσίες που σας παρέχουμε θα σας εκπλήξουν.